středa 24. června 2015

Vizualizace v Připravto

Vizualizace v Připravto

Kvalitní 3D vizualizace jsou důležité pro prezentaci navržených výrobků či sestav nábytků. Pomáhají vytvořit představu nejen o konečném vzhledu nábytku, ale také o jeho umístění v prostoru, možných barevných variacích, možnostech jeho konstrukčního provedení, apod. V Připravto lze zvýšit kvalitu vizualizací zvýšením rozlišení, nastavením pokročilého renderování a změnou výchozí pozice "kamery", která nábytek snímá.

Nastavení rozlišení a renderování

Nabídka nastavení se zobrazí po kliknutí na ikonu klíče (v pravém horním rohu). Zde je možné nastavit veškeré parametry webové služby Připravto. Pro nastavení renderování je potřeba kliknou na ikonu klíče, nacházející se pod kolonkou VIZ_RENDER, která je na konci stránky. Zobrazí se kontextové okno, kde je možné nastavit parametry renderování v grafickém rozhraní. Ve výchozím nastavení je engine nastavený na BLENDER_RENDER, což je vhodné změnit na CYCLES, zvýšit rozlišení z původního nastavení 800×600 např. na 1400×1000 pixelů a zvýšit počet renderovaných snímků z 20 na 60. Změny je potřeba uložit, čímž se zavře dialogové okno a dále veškeré změny potvrdit odesláním formuláře (tlačítko odeslat dotaz).
Výchozí nastavení renderu


Doporučené nastavení renderu


Na obrázcích níže jsou patrné rozdíly vykreslování při jednotlivých rozlišeních. První obrázek zachycuje nábytkovou sestavu při použití výchozího nastavení renderu,
800×600 px.
 druhý a třetí obrázek při upraveném nastavení renderu při dvou různých rozlišeních.
1600×1200 px.


2400×1800 px.
Není však vhodné extrémně zvyšovat nastavení vizualizací, protože jejich tvorba pak trvá mnohem déle. Délka vizualizace této jednoduché šatní skříně při vybraných rozlišeních je uvedena níže:
800×600 - cca 15 sec
1400×1000 - 1,05 min
1600×1200 - 1,18 min
2400×1800 - 2,05 min

Délku renderování vizualizací ovlivňuje složitost objektu a využití serveru, např. renderování této kuchyňské linky trvalo bezmála pět minut.

Změna pozice kamery

Po nedávné změně v "plánu" je nyní možné přidávat a nastavit pohled kamery na vizualizovaný produkt. Ikona pro přidaní kamery je zvýrazněna červeným obdélníkem. Po jejím přidání je její umístění intuitivní, lze ji přesunout přetažením při současném držení levého tlačítka myši. Scrollováním prostředním kolečkem lze půdorysný plán přiblížit nebo oddálit a při držení tohoto tlačítka lze plánem libovolně pohybovat.

Tímto způsobem lze nastavit pohled vizualzace ze zcela nevhodného výchozího zobrazení

na poměrně dobře vypadající vizualizaci.


Rychlá změna nastavení v Připravto

V Připravto lze rychle a jednoduše změnit nastavení této webové služby. To je vhodné například při změně kvality vizualizací, kdy je vhodné použít rychlejší (základní) nastavení pro vytváření nábytku a kvalitnější, avšak déle trvající nastavení pro konečnou vizualizaci určenou pro zákazníka. Stejným způsobem pak lze měnit např. velikost mezer mezi korpusem a zásuvkami (šuplíky) podle použitého kování, nastavení výpočtů nářezových plánů a veškeré nastavení aplikace.

K tomu je potřeba uložit jednotlivé nastavení, například výchozí nastavení aplikace u vizualizací jako rychlé renderování (což se napíše do červeného pole s názvem typ) a poté kliknout na tlačítko "+ "(oranžově).

Tímto způsobem lze uložit jakékoliv přizpůsobené nastavení. Poté stačí kliknout na "Nastavení" (v červeném obdélníku) a dojde k otevření okna níže.

V tomto okně je možné zvolit ikonku nahrát (v červeném obdélníku) a smazat (ikona popelnice).

Po zvolení je potřeba potvrdit změnu za pomocí tlačítka "Odeslat dotaz" (v červeném obdélníku).


Žádné komentáře:

Okomentovat